מיסוי נאמנויות
במוסד הנאמנות יש שלושה גורמים מובילים לצורך מיסוי נאמנויות: היוצר הוא מי שהקנה לנאמן כלשהו נכס, נאמן הוא מי שקיבל את הנכס ונהנה הוא מי שיש לו זכות ליהנות במישרין או בעקיפין בהכנסות הנכס הזה. הנאמן הוא החייב ובר השומה במס בשל ההכנסות, וכל סוג אחר של נאמנות נקבע ספציפית ויוחלט האם לראותו כהכנסת היוצר, הנאמן או הנהנה.
נאמנות על תושבי ישראל חלה במקרה שבמועד יצירתה של הנאמנות, לפחות יוצר אחד ונהנה אחד בה היו תושבי ישראל. או שהיו בה בשנת המס יוצר או נהנה אחד שהם תושבי ישראל. נאמנות זו תחול גם על תושבי ישראל, בה רואים את הכנסת הנאמן כהכנסת היוצר וגם את נכסיו כנכסי היוצר. בנאמנות מסוג זה, כאשר כל היוצרים נפטרו, תיחשב הכנסת הנאמן כהכנסה של יחיד והכנסתו כנכסי יחד תושב ישראל.
מיסוי נאמנויות- נאמנות תושב ישראל
לצורך מיסוי נאמנויות במקרה של נאמנות נהנה תושבי ישראל יש שני סוגים משניים. נאמנות שהיא איננה נאמנות קרובים, ונאמנות קרובים. במקרה של נאמנות שאינה נאמנות קרובים כוללת נאמנות שממועד יצירתה ועד שנת המס כל יוצריה הם תושבי חוץ ואשר בשנת המס, יש בה נהנה אחד לפחות שהוא גם תושב ישראל. על נאמנות נהנה תושב ישראל שאינה מסוג זה, יחולו הוראות כמו אלה החלות על נאמנות תושבי ישראל.
נאמנות קרובים הנה נאמנות, בה בין יוצריה לנהנים שלה יש יחסי קרבה. כאשר היוצר הוא בן זוג, הורה, נכד או ילד של הנהנה, או כאשר בין הנהנה והיוצר יש יחסי קרבה שלא כלולים בחלופה הראשונה.
בנוסף יש לשכנע את פקיד השומה כי הקמתה של הנאמנות הייתה בתום לב וכי הנהנה לא סיפק שום תמורה בעד זכותו בנכסים של הנאמנות. מיסוי נאמנויות לפי נאמנות קרובים יכול להתבצע בשתי חלופות. חלוקה מהנאמן לתושב הארץ תחויב בתשלום של מס בשיעור 30% או פטור ממס במקרה בו יוכיח הנאמן כי החלוקה חלקה או כולה, היא של נכס אשר לו היה עובר לנהנה מהנאמן היה פטור ממס. בהודעה לפקיד השומה ניתן לבקש כי ההכנסות מהנאמנות המיועדות לחלוקה לתושב ישראל, יחויבו בשנת המס בה צמחו בגובה של 25%, החלק עליו ישולם מס זה, יהיה פטור בזמן החלוקה בפועל. מי שיבחר בחלופה זו , לא יוכל לחזור כל עוד הנאמנות מוגדרת כנאמנות קרובים.
בכל נושא של מיסוי נאמנויות יש להתייעץ עם משרד רואה חשבון הבקיא בתחום.